ΣΥΝΘΕΤΗΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ
& ΣΥΝΘΕΣΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Κατραλής γεννήθηκε στην Τρίπολη, όπου και τελείωσε το Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο. Σπούδασε αρχικά στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών πιάνο, θεωρητικά και βυζαντινή μουσική στην τάξη των Μ. Δημητρέσας, Ο. Ιωαννίδου και Δ. Μαυραγάνη αντίστοιχα, όπου έλαβε το πτυχίο ωδικής και το δίπλωμα βυζαντινής μουσικής. Μετά τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, συνέχισε τις σπουδές του στο Αττικό  Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του Ιωάννη Χριστόφιλου, όπου έλαβε το πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης, φυγής ενοργάνωσης και το δίπλωμα κλασσικής σύνθεσης.

Από το 1992 πήρε μαθήματα μορφολογίας και ενορχήστρωσης από τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη. Το 1980 ίδρυσε παράρτημα του Αττικού Ωδείου στη Μεγαλόπολη και το 1983 παράρτημα του ιδίου Ωδείου στην Τρίπολη. Συγχρόνως διετέλεσε καθηγητής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Τρίπολης, ενώ το 1990 ίδρυσε και διηύθυνε το  Έναυλο Ωδείο Αμαρουσίου.

Απο τη θητεία του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του παραρτήματος του Αττικού Ωδείου στη Τρίπολη  (1983-2022) και ως καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών μαθημάτων και σύνθεσης αποφοιτήσαν  εκατοντάδες  σπουδαστές και σπουδάστριες , κατακτώντας ανεγνωρισμένους τίτλους και διακρίσεις. Οι περισσότεροι εισήχθησαν  σε πανεπιστημιακά μουσικά τμήματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού  και σήμεραι εργάζονται σε δημόσια σχολεία και Ωδεία.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό έργο του, έχει εκδώσει συγγράμματα για ειδικά θέματα (αρμονία, αντίστιξη, ενορχήστρωση μέσω υπολογιστή κλπ.) και έχει συνθέσει μεγάλο αριθμό έργων, για συμφωνική ορχήστρα, για ορχήστρα εγχόρδων για σύνολα μουσικής δωματίου, για πιάνο και άλλα όργανα. Επίσης έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο αριθμό μουσικών σχημάτων που ερμήνευαν έργα μουσικής  δωματίου.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από διακόσιες συναυλίες στη Τρίπολη και στην Αθήνα, ενώ από το 1997 είχε δημιουργήσει μια ομάδα σπουδαστών και αποφοίτων του Ωδείου υψηλού επιπέδου, καθιερώνοντας εκδηλώσεις με θεματικούς κύκλους, όπως τα αφιερώματα στους μεγάλους συνθέτες. Πολλοί μαθητές του κέρδισαν υποτροφίες κατόπιν διαγωνισμού από μεγάλα Μουσικά και Κοινωφελή Ιδρύματα, και πολλοί σπουδαστές του Αττικού Ωδείου Τριπόλεως διακρίθηκαν και  κέρδισαν πρώτα Βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.

Αρθρογραφεί σε μουσικά και επιστημονικά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια ίδρυσε την «Ομάδα Ελληνικής Μουσικής», η οποία πραγματοποιεί δεκάδες εμφανίσεις με έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Έργα του έχουν παιχθεί από συμφωνικές Ορχήστρες Νέων στην Ελλάδα και την Ευρώπη ενώ το 2006 παρουσιάστηκε το συμφωνικό του έργο Ίμερος από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Ελβετού Διευθυντή Ορχήστρας Christof Escher (Πέμπτη 6 Απριλίου 2006, Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 7 Απριλίου 2006 αίθουσα Κατσάνειου Ιδρύματος στα Ιωάννινα). 

Έχει αναπαραστήσει μουσικά με συμφωνικά έργα σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου, Η Άλωση της Τριπολιτσάς, και έχει περιγράψει τη θηριωδία της γερμανικής κατοχής με τα συμφωνικά έργα Οι μαρτυρικές πόλεις (Δίστομο, Καισαριανή, Καλάβρυτα),  Το Λυκαυγές των δαιμόνων (ο απαγχονισμός των δέκα Ελλήνων πατριωτών στην οδό Ταξιαρχών στη Τρίπολη Αρκαδίας) κ.ά. Τον Ιούνιο του 2021 ηχογραφήθηκε το συμφωνικό του έργο η Άλωση της Τριπολιτσάς από την  Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό την διεύθυνση του διακεκριμένου Αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου και εκδόθηκε από το Δήμο Τρίπολης (επί Δημαρχίας Κωνσταντίνου Τζιούμη) σε ψηφιακό δίσκο (CD).

 

Translate »
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΜΕΑ