ΣΥΝΘΕΤΗΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ
& ΣΥΝΘΕΣΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Κατραλής γεννήθηκε στην Τρίπολη, όπου και τελείωσε το Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο. Σπούδασε αρχικά στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών πιάνο, θεωρητικά και βυζαντινή μουσική στην τάξη των Μ. Δημητρέσας, Ο. Ιωαννίδου και Δ. Μαυραγάνη αντίστοιχα, όπου έλαβε το πτυχίο ωδικής και το δίπλωμα βυζαντινής μουσικής. Μετά τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, συνέχισε τις σπουδές του στο Αττικό  Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του Ιωάννη Χριστόφιλου, όπου έλαβε το πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης, φυγής ενοργάνωσης και το δίπλωμα κλασσικής σύνθεσης.

Από το 1992 πήρε μαθήματα μορφολογίας και ενορχήστρωσης από τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη. Το 1980 ίδρυσε παράρτημα του Αττικού Ωδείου στη Μεγαλόπολη και το 1983 παράρτημα του ιδίου Ωδείου στην Τρίπολη. Συγχρόνως διετέλεσε καθηγητής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Τρίπολης, ενώ το 1990 ίδρυσε και διηύθυνε το Έναυλο Ωδείο Αμαρουσίου.

Σήμερα ζει στην Τρίπολη και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του παραρτήματος του Αττικού Ωδείου. Από την τάξη του των ανωτέρων θεωρητικών μαθημάτων και σύνθεσης έχουν αποφοιτήσει δεκάδες σπουδαστές, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν επιτύχει στα πανεπιστημιακά μουσικά τμήματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού  και άλλοι εργάζονται στην Τρίπολη και στην Αθήνα σε δημόσια σχολεία και Ωδεία.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό έργο του, έχει εκδώσει συγγράμματα για ειδικά θέματα (αρμονία, αντίστιξη, ενορχήστρωση μέσω υπολογιστή κλπ.) και έχει συνθέσει μεγάλο αριθμό έργων, για συμφωνική ορχήστρα, για ορχήστρα εγχόρδων για σύνολα μουσικής δωματίου, για πιάνο και άλλα όργανα. Επίσης έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και έχει δημιουργήσει στο Ωδείο του ένα μεγάλο αριθμό μουσικών σχημάτων που ερμηνεύουν έργα μουσικής  δωματίου.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από διακόσιες συναυλίες στη Τρίπολη και στην Αθήνα, ενώ από το 1997 έχει δημιουργήσει μια ομάδα σπουδαστών και αποφοίτων του Ωδείου υψηλού επιπέδου, καθιερώνοντας εκδηλώσεις με θεματικούς κύκλους, όπως τα αφιερώματα στους μεγάλους συνθέτες. Πολλοί μαθητές του κέρδισαν υποτροφίες κατόπιν διαγωνισμού από μεγάλα Μουσικά και Κοινωφελή Ιδρύματα, και πολλοί σπουδαστές του Αττικού Ωδείου Τριπόλεως διακρίθηκαν και  κέρδισαν πρώτα Βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.

Αρθρογραφεί σε μουσικά και επιστημονικά περιοδικά. Την περίοδο 1995-2005 ίδρυσε την «Ομάδα Ελληνικής Μουσικής», με την οποία πραγματοποίησε δεκάδες εμφανίσεις με έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Έργα του έχουν παιχθεί από συμφωνικές Ορχήστρες Νέων στην Ελλάδα και την Ευρώπη ενώ το 2006 παρουσιάστηκε το συμφωνικό του έργο Ίμερος από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του Ελβετού Διευθυντή Ορχήστρας Christof Escher (Πέμπτη 6 Απριλίου 2006, Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 7 Απριλίου 2006 αίθουσα Κατσάνειου Ιδρύματος στα Ιωάννινα).  Το 2004 έγραψε την εργοβιογραφία του δάσκαλού του με τίτλο, “Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης, Η ζωή και το έργο του”, η οποία εκδόθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης και τον εκδοτικό οίκο Παρουσία. Έχει αναπαραστήσει μουσικά με συμφωνικά έργα σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου, η Άλωση της Τριπολιτσάς, και έχει περιγράψει τη θηριωδία της γερμανικής κατοχής με το συμφωνικό έργο Το Λυκαυγές των δαιμόνων. Περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο του μπορείτε να δείτε στη προσωπική ιστοσελίδα του
www.giorgoskatralis.gr

Translate »
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΜΕΑ